logotipo-alzira-roig

facebook instagram Twitter-Download-PNG Youtube Youtube

Loading…
  • 0

igualdad pla digualtatigualdad bustia de suggerimentsigualdad lectures recomanadesigualdad agenda dactivitatsigualdad enllaços dinteresigualdad documentacio

LECTURES RECOMANADES

 

En esta secció arrepleguem els llibres de lectura que recomanem:

 


 

El diari lila de la Carlota

Títol:

 

Autor/a:

 

ISBN:

 

EAN:

 

Editorial:

El diari lila de la Carlota

 

Gemma Lienas (1951 - )

 

978-84-7669-777-1

 

9788476697771

 

El Aleph Editores, S.A.

 

 

El diari lila de Carlota no és una novel·la. Tampoc un diari íntim qualsevol. Carlota, animada pel joc que li proposa la seua àvia, observa el món amb les "ulleres lila" i comprova com situacions quotidianes que semblaven inqüestionables resulten injustes i discriminatòries.

 


 

Hijas de la igualdad, herederas de la injusticia

Títol:

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

 

Col·lecció:

Hijas de la igualdad, herederas de la injusticia

 

Elena Simón

 

2008

 

978-84-277-1627-8

 

Narcea Ediciones

 

Mujeres, 52

 

 

Este llibre convida a reflexionar sobre el concepte d’igualtat, el seu significat i efectes en les persones nascudes en les dècades de 1970-1980, època de plena expansió de les vindicacions feministes, anomenades per l’autora Filles de la igualtat. Descriu com en la seua vida coexisteixen moltes formes de desigualtat, injustícia a seques, disimulades baix miratges d’igualtat.

 


 

La xiqueta que volia ser Per a entendre la discriminació de les dones

Títol:

 

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

 

Col·lecció:

La xiqueta que volia ser. Per a entendre la discriminació de les dones

 

Bea Reyes, Arantxa

 

2004

 

978-84-961-8721-4

 

Edicions del Bullent

 

Claus per a entendre el món

 

 

En estes pàgines, de la mà de la jove i inquieta Clàudia, ens endinsem en alguns dels aspectes de la discriminació de les dones que trobem al nostre voltant, fem una ullada a l’origen i el manteniment d’esta discriminació en el món modern i a les lluites i les reivindicacions que les dones han desenvolupat per aconseguir ser i ser considerades com a individus autònoms, independents i lliures.

 


 

Cristina de Pizán Títol:

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

 

Col·lecció:

Cristina de Pizán

 

Régine Pernoud

 

2000 Palma de Mallorca

 

9788476518571

 

Olañeta

 

Medievalia

 

 

Régine Pernoud, profunda coneixedora del món que descriu en estes pàgines, ens ofereix en esta documentada biografia de Cristina de Pizán, autora de La ciudad de las damas, el relat apassionant de la vida d’una de les dones més notables de l’Edat Mitjana.

 


 

Passos lleugers Títol:

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

 

Col·lecció:

Passos lleugers

 

Dacia Maraini

 

2009

 

9788492763016

 

Edicions 96, SL.

 

De 6 a 96

 

 

Huit testimonis reals, recollits per Amnistia Internacional, de dones que han patit la violència masclista, i convertits en peces teatrals per l’italiana més traduïda al món.

 


 

Envenenadoras Títol:

 

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

Envenenadoras: la crónica negra de los 40 casos más célebres cometidos por mujeres en España

 

Marisol Donis

 

2002

 

9788497340632

 

La esfera de los libros

 

 

Mínima violència i màxim refinament. És la nota comú que distingeix a les enverinadores, les que cometen els seus crims d’una forma premeditada, freda, insidiosa. Sense arrabassar ni improvisació. En este llibre es relaten 40 crims reals comesos per enverinadores espanyoles.

 


 

Mujeres Renacentistas Títol:

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

Mujeres renacentistas en la corte de Isabel la Católica

 

Márquez de la Plata y Ferrandiz, V.

 

2005

 

9788497401739

 

Castalia

 

 

L’exemple i patronatge de Isabel la Catòlica (1451-1504) va commoure el món del seu temps, no sols el masculí, sinó –i més encara- el femení. Alliberades del pes d'haver de ser ignorants per a poder ser virtuoses, les dones es llençaren amb entusiasme a bussejar en el coneixement. Pensadores, poetesses, místiques, no hi havia camp vetat, ni edat massa tardana per a iniciar-se en el coneixement... Però amb la mort de la reina, l’esperit que sustentava esta força, que semblava imparable donada la seua brillantor, va decaure. Sense recolzaments, tenint en contra els barons –que veien escapar-se de les tasques “femenines” a filles i esposes-, i amb les guerres de religió com a teló de fons, sense fer-se notar, la dona es va confinar de nou a l’interior de la llar. Amb això finalitzà aquell temps breu en el qual pogueren viure un vertader Renaixement.

 


 

Mujeres a contracorriente Títol:

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

Mujeres a contracorriente: la otra mitad de la historia

 

Clara Obligado

 

2004

 

9788401378843

 

Plaza & Janés

 

 

Ambiciosa és l’empresa mampresa per Clara Obligado en tornar el vertader protagonisme que correspon a les dones en el esdevindre de la història d’Occident. L’autora aspira a endreçar moltes tergiversacions i oblits, i per a això segueix el rastre dels grans hòmens i de les dones que estigueren al seu costat, com en el cas de Aspasia de Mileto, amant i autèntica artífex de la imatge pública de Pericles, així com dels seus discursos. Al llarg de l’obra desfilen nombroses dones que han descollat pel seu valor i intel·ligència i que, o bé ha passat desapercebudes fins als nostres dies, o han estat víctimes de la deformació històrica, tal com va succeir amb Malinche –amant i intèrpret de Herán Cortés-, que per a l’autora no fou la pèrfida traïdora que va vendre el seu poble, sinó una dona excepcional que va saber ajuntar dos cultures dispars.

 


 

Una breve historia de la misoginia Títol:

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

Una breve historia de la misoginia

 

Anna Caballé

 

2005

 

9788426415226

 

Lumen

 

 

Saborosa antologia d'allò pitjor que els autors i les autores espanyoles han dit sobre les dones al llarg dels segles. La misogínia sempre ha gaudit d’extraordinària salut al nostre país: des d'Alfons X el Savi, passant per infinitat de literats, clergues o seglars, i polítics, molts dels seus tòpics continuen vigents en l’actualitat. Les presents pàgines presenten, amb sana voluntat polèmica, les més contundents perles escrites contra les dones i la seua suposadament perniciosa influència en tots els àmbits.

 


 

Luchando por la liberación de la mujer Títol:

 

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

Luchando por la liberación de la mujer. Valencia 1969-1981

 

Rosalía Sender Begué

 

2006

 

9788437063423

 

Universitat de València

 

 

La cruel guerra iniciada per l’exèrcit colpista, que va derivar en la dictadura, donà pas a mig segle de repressió. Els moviments de lluita contra el règim franquista comptaren amb una decidida participació de les dones que, a les últimes dècades, es van organitzar també per a aconseguir espais de llibertat de gènere. L’autora, que milità en l’oposició a la dictadura, ens explica en primera persona la seua participació, i la seua aportació, al moviment feminista del País Valencià i a la presència de les dones en la política i el sindicalisme, des d’una postura que cada cop s’incardinava més en les demandes feministes que tenien lloc arreu del món, i que a partir dels anys setanta jugaren un paper molt important en l’oposició a la dictadura i en la transició política posterior a la mort de Franco.

 


 

Ensayos sobre la igualdad sexual Títol:

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

Ensayos sobre la igualdad sexual

 

John Stuart Mill y Harriet Taylor Mill

 

2001

 

9788437619347

 

Catedra

 

 

L’encontre de John Stuart Mill amb Harriet Taylor significà una font d’insòlita producció intel·lectual. Ambdós reflexionaren sobre la seua relació que construïren a través de la passió, les crisis, l producció intel·lectual conjunta, l’amistat, l’amor. No és l’únic cas a la història, però sí és un cas especial. No es tracta del parodiat cas del darrera de cada home hi ha una gran dona, ni tampoc aquell en què la inspiració es produeix per mitjà de la dona. Precisament este tipus de mite romàntic és el que trenca amb la parella Harriet-Mill. El seu diàleg és un diàleg entre iguals i este és el repte personal i intel·lectual que es proposaren. Fruit d’aquesta relació són els assajos que ací es presenten: Primers assajos sobre matrimoni i divorci, Emancipació de la dona i La subjecció de la dona.

 


 

Historia de las mujeres en España y América Latina Títol:

 

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

Historia de las mujeres en España y América Latina. Volúmenes: I-II-III-IV

 

Isabel Morant

 

2006

 

9788437622903

 

Cátedra

 

 

Des de finals dels 80 assistim a una eclosió de treballs sobre història de les dones que han possibilitat construir un relat nou sobre el nostre passat. En esta Historia de las mujeres en España y América Latina més d’un centenar de historiadores han unit esforços per a parlar-nos de les dones, de les seues vides quotidianes, dels seus treballs, de les seues formes de religiositat, de la seua escriptura i el seu pensament, de la seua participació en la vida social i política, així com de les representacions culturals que històricament defineixen allò que denominem femení, en paral·lel i, sovint, en contraposició amb allò masculí.
Esta història de les dones abasta des de la prehistòria als nostres dies, i seguix les periodicitats a què estem habituats els historiadors, però hem evitat caure en les barreres fèrries dels períodes, per donar major rellevància als problemes que desborden les cronologies clàssiques i els enfocaments tradicionals. En definitiva, en esta nova història ens preguntem sobre el significat que determinats moments o fets històrics tingueren en les vides de les dones, com les va afectar i sobre tot com els varen viure.

 


 

Lo mío es escribir Títol:

 

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

Lo mío es escribir. Siglo XX (la vida escrita por las mujeres)

 

VV.AA.

 

2004

 

9788426414298

 

Lumen

 

 

Els quatre volums que composen La vida escrita por las mujeres proposen un acostament en què s’ofereix una àmplia selecció dels seus escrits, i on es pren com a facció comú i es compartix el títol general de col·lecció: l’entorn vital de les seues autores. L’amor, la conversació, la casa, la nit de bodes, el dret al vot, la criança i formació dels fills, la lectura, la costura, la cuina, la vocació religiosa, la rebel·lia, el matrimoni o l’exili són alguns dels aspectes privilegiats en la selecció del material. En definitiva, set-cents anys de la història literària d’àmbit hispànic i hispanoamericà s’han analitzat a través d’un ampli ventall de gèneres, creences i poètiques. Lumen inicia la col·lecció amb el volum dedicat al segle XX.

 


 

El jardín de las mujeres Títol:

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

 

Col·lecció:

El jardín de las mujeres

 

Aminatta Forna

 

2006

 

9788420470221

 

Ediciones alfaguara, S.A.

 

Alfaguara literaturas

 

 

El jardín de las mujeres és una intensa novel·la coral i íntima, nostàlgica i entranyable, en la qual les forces del colonialisme i les inquietuds socials, de les dones i dels hòmens, l’exili i la tornada a l’edén tixen el tapís d’un Àfrica màgic.
Abie torna a Àfrica per a reclamar una herència que el seu avi li va llegar al morir: els cafetars en què acostumava a jugar la xiqueta a l’aldea ancestral. Però a més a més li espera el cabal d’un tresor encara més gran, el del record de les seues ties, les filles de quatre de les onze esposes del seu avi, un ric patriarca guerrer.

 


 

La mel i la fel Títol:

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

La mel i la fel

 

Carme Miquel

 

2005

 

9788481315677

 

Tandem Edicions

 

 

La mel i la fel narra unes històries personals que l’autora situa en la comarca de la Marina Alta, a les acaballes del segle XIX. Les experiències vitals de les protagonistes, mare i filla, constitueixen un cant a la vida i són els eixos centrals d’un relat que ens mostra un món d’emocions, de rivalitats i de lluita per la supervivència expressades des de la quotidianitat dels quefers i els costums d’un poble.
Com a escenari que les sosté, hi trobarem el paisatge de la Marina amb l’omnipresència del Montgó, que en esta novel·la esdevé personatge.
Una barreja equilibrada de realisme i de pensament màgic ens endinsa alhora en un món de llegenda i d’autenticitat. El llenguatge, que combina la rica parla popular de la zona i la prosa poètica, atrapa el lector des de la primera pàgina.

 


 

T'imagines la vida sense ell? Títol:

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

 

Col·lecció:

T’ imagines la vida sense ell?

 

Isabel Clara Simó

 

2000

 

9788429758351

 

Edicions Columna

 

BUTXACA

 

 

"T’imagines la vida sense ell? S'ha acabat la por, s'ha acabat patir, s'ha acabat suportar la vida. La viurà, la vida, com fa tothom", escriu la Mercè al seu diari mentre pateix la submissió i la humiliació constants a què la sotmet el seu marit, un home que sense transgredir la llei converteix el dia a dia de la seua dona en un autèntic infern (...).
La Mercè plasma al seu diari la submissió i humiliació que viu per culpa del seu marit, en Ricard, un home que sense transgredir la llei converteix el dia a dia de la seva dona en un autèntic infern.
Passats trenta anys, en Mateu, fill sorgit d'este matrimoni, llegix el diari que va escriure la seua mare on explica pas a pas com es va deteriorant la relació amb el seu marit fins a arribar a contemplar com a única sortida la possibilitat d'assassinar-lo.

 


 

El grito de la gaviota Títol:

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

El grito de la gaviota

 

Emmanuelle Laborit

 

1995

 

9788432247378

 

Seix Barral, S.A.

 

 

El grito de la gaviota és el testimoni d’una jove que, als vint-i-dos anys, ha conegut ja la soledat absoluta, el dubte i la desesperació, però també la felicitat, la solidaritat i la glòria. Inicialment incomunicada amb el món exterior a causa de la seua sordesa, als set anys Emmanuelle Laborit descobrí el llenguatge dels signes. Però a l’adolescència la seua vida semblava balancejar-se: al desassossec propi de l’edat se li va afegir la rebel·lia contra el fet de que es negava als sords la seua identitat, ja que el llenguatge dels signes estava prohibit a França a causa de la teoria que els sords podien aprendre a llegir els llavis i parlar. L’adolescència i la primera joventut d’Emmanuelle són la història d’una lluita per substituir en un món diferent i per el reconeixement dels drets dels tres milions de sords francesos, fins aconseguir que, al 1991, s’ensenyés finalment als centres d’educació dels sords el llenguatge dels signes. Amb este triomf col·lectiu i el personal, però no menys emblemàtic, del seu èxit com actriu teatral, El grito de la gaviota tanca significament un itinerari personal tan breu com intens.

 


 

El hilo de Penélope Títol:

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

El hilo de Penélope

 

Fátima Mernissi

 

2005

 

9788426414991

 

Lumen

 

 

Dona d’idees clares i sempre disposada a buscar amb les paraules un espai de llibertat, Fátima Mernissi sap que la globalització és un fet i, lluny de rebutjar-la, ens proposa un viatge pel seu país per a descriure les formes en que la tradició mil·lenària pot unir-se a les noves conquestes tecnològiques. Així, el fil de la teixidora als tallers del basar, el llapis de la dona que dibuixa tapissos al desert i la veu de l’anciana que conta històries conviuen o, millor dit, es prolonguen als intricats fils d’una xarxa ciberdemocràtica que els fills i els néts d’estes dones exploren, sabent que allò que llegeixen i escriuen escapa al control del poder i els enllaça amb un món carregat d’idees i de noves propostes.
Les gents que recorren Hilo de Penélope casi semblen eixir d’un dels contes de Les mil i una nits. Màgia i realitat s’uneixen en este llibre per a donar una visió insòlita i cabal d’un país que està progressant davant els ulls cansats de la vella Europa.

 


 

L'últim patriarca Títol:

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

 

Col·lecció:

L’últim patriarca

 

Najat El Hachmi

 

2008

 

9788408082675

 

Planeta

 

Ramon Llull. Narrativa 113

 

 

És la història d’una jove marroquí que lluita per la seua llibertat.
L’últim patriarca és la història d’una rebel·lió personal contra un ordre establert des de fa milers d’anys. També és una mirada lúcida sobre les víctimes i els botxins. Mimoun i la seua filla naixen per a complir el paper que el patriarca els ha assignat, però uns canvis en les circumstàncies que les envolten seran decisius per a propiciar el gir de l’ordre de les coses. Esta és una història familiar, una història on les contradiccions internes dels personatges afloren per a marcar unes relaciones fetes de desencontres. Una història definida per la ruptura que suposa la separació.

 


 

Què li passa a Laia? Títol:

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

Què li passa a Laia?

 

Javier Sobrino

 

2007

 

9788481317145

 

Tàndem

 

 

"Laia no parla, no diu res, mai no et contradiu. Els seus llavis s'apeguen com una caparra, i de la boca, no se li escapa ni una sola paraula. Laia viu callada, tant de nit com de dia."
Emotiu text de Javier Sobrino i extraordinàries il·lustracions de Pablo Amargo sobre la història d'una nena que no és com les altres.

 


 

Una Feliz Catástrofe Títol:

 

Autor/a:

 

ISBN:

 

Editorial:

Una feliz catástrofe

 

Turin, Adela-Bosnia, Nella

 

978-84-264-3565-1

 

Lumen

 

 

A la seua confortable llar, els Ratón duen una vida sense imprevistos. Quan torna a casa, el senyor Ratón exigeix les seues sabatilles, un silenci absolut i un sopar suculent, com a recompensa d’una jornada de treball que considera esgotadora. Flora Ratón satisfà amb docilitat estes exigències, fins que un vertader diluvi devasta la seua casa. Amb sang freda, Flora salva els seus huit fills i improvisa una vivenda en el caixó d’una còmoda. Mentre el senyor Ratón troba a faltar el confort i la tranquil·litat perdudes i, sobre tot, els saborosos guisats, Flora gaudeix dels jocs i les expedicions amb els seus fills, i descobreix en si mateixa un insospitat talent per al cant i per a la música.

 


 

Una llar en el món Títol:

 

Autor/a:

 

Any:

 

ISBN:

 

Editorial:

Una llar en el món

 

Pepa Guardiola

 

2002

 

9788476605875

 

Bromera

 

 

Lluïsa se’n va a viure a un poble aïllat per tractar de superar la mort de dos amigues. L’amistat amb el nou veí, un jove vitalista i compromés, contribuïx a la seua recuperació. Genís, que ha col·laborat en diverses ONG, compartix amb ella les històries solidàries de què ha estat testimoni en els seus nombrosos viatges com a cooperador. Així, Lluïsa coneixerà les vivències de Nanja, Maties, Mohamed, Kammu, Jaddad i Dula, sis personatges anònims que li descobrixen que la fam, les guerres, l’opressió, la immigració i la misèria són reals i continuen existint en bona part d’este món.

 


 

El diari blau de la Carlota Títol:

 

Autor/a:


Any:


ISBN:


Editorial:
 

Col·lecció:

El diari blau de la Carlota

 

Gemma Lienas

 

2006

 

9788497871693

 

Empúries

 

Empúries narrativa

 

 

 El diari blau de la Carlota no és ben bé ni una novel·la ni un diari, sinó un llibre a cavall entre la ficció i la no-ficció que tracta estes formes de violència i ens ofereix recursos per defensar-nos davant de situacions de perill.

 


 

El diari vermell de la Carlota Títol:

 

Autor/a:


Any:


ISBN:


Editorial:

El diari vermell de la Carlota

 

Gemma Lienas

 

2004

 

9788497870337

 

Empúries

 

 

El diari vermell de la Carlota només és per a tu si penses que la sexualitat és una activitat natural de les persones, molt lúdica, que permet una gran comunicació i complicitat i que, en ella mateixa, no té res a veure amb actes dolents ni bons. El llibre que tens a les mans no és ben bé una novel·la ni tampoc un diari. És un llibre amb uns capítols novel·lats, en els quals la Carlota establix una relació sentimental i sexual amb en Flanagan (el famós detectiu de llibres com No demanis llobarro fora de temporada), i amb uns altres capítols en què, amb l’excusa d’un diari, la Carlota va exposant tot el que aprén sobre la sexualitat i, de retruc, sobre els sentiments.

 


 

 El diari vermell del Flanagan Títol:

 

Autor/a:


Any:


ISBN:


Editorial:

El diari vermell del Flanagan

 

Martín Andreu i Jaume Ribera

 

2004

 

9788466404426

 

Destino

 

Un autèntic diari de sexualitat, de joves i adults. Este diari existeix gràcies a la Carlota, una amiga que vaig conéixer al metro. Em va dir: "Què et sembla si posem les nostres experiències sexuals per escrit en un diari?". En aquell moment, jo no hauria pogut imaginar que aquella idea donara per a tantes i tantes reflexions. Este no és un llibre on se vos diga el que heu de fer, Déu me’n guard! Jo què sé el que heu de fer! Cadascú és un món i un conflicte i jo no sóc ningú per dir-vos com heu de portar la vostra vida sexual. En tot cas, només us puc convidar a pensar-hi. Penseu sobre el sexe. Perquè el sexe és molt important.

 


 

 Nora diu que no Títol:

 

Autor/a:


Any:


ISBN:


Editorial:

 

Col·lecció:

Dora diu que no

 

Isabel-Clara Simó

 

2005

 

9788498240429

 

Bromera

 

Espurna

 

Quan deixem de ser adolescents? Amb divuit anys, Dora es queda sense pares i haurà d’aprendre a guanyar-se la vida tota sola. Es fa adulta de sobte. Sort que té l’amistat de Berti, que li trobarà una feina excitant. I també coneixerà Sara, i Marc, un home estrany d’ulls molt blaus pel qual sent una barreja d’amor i de rebuig. Mentre aprén a créixer, Dora s’adona que ha de renunciar a moltes coses per a assolir el grau de llibertat que necessita per a ser ella mateixa, única i irrepetible dins d’una societat que ens vol uniformes.

 


 

 Ventanas Títol:

 

 

Autor/a:


 

Any:


ISBN:


Editorial:

 

Col·lecció:

Ventanas. Antología de poetas valencianas

 

 

Torres, E., Peris, A., Andrés, L., Chavarría, MªA., Sáez, MªC., Bohorques, L., Villena,E., Alamar, I., Galán, Y., Luna, A., de Frutos, G. y Rolland,D.

 

2007

 

978-84-7839-392-3

 

Torremozas

 

Antologías

 

En Ventanas, 12 dones han eixit a l’arena i han decidit que la poesia no és tan sols mirar sinó també fer, convertir en vida allò viscut i regenerar per mitjà de la paraula, el temps silenciat. I en pel que fa a l’art i a l’ofici, el lector té a les seues mans el llibre per a escollir entre el cor de les veus les que preferisca col·locar en el primer pla de la paraula.

 


 

El ojo de la Mujer Títol:

 

Autor/a:


Any:


ISBN:


Editorial:

 

Col·lecció:

El ojo de la mujer

 

Belli, Gioconda

 

2007

 

9788475226934

 

Visor libros

 

Visor de poesía

 

 

“Llegint una vegada més a Gioconda Belli, com tinc costum de fer, em donen ganes de comparar-la, o millor dir, de posar-la a la par, no sols de les millors poetesses actuals del món, sinó de totes les grans poetesses que han existit des de Safo... De les poques dones que ha fet franca i sincera poesia d’amor”. José Coronel Urtecho.

 

Sant Roc,6, 46600, Alzira, València

96 240 04 50   ajuntament@alzira.es

logo alzira