logotipo-alzira-roig

facebook instagram Twitter-Download-PNG Youtube Youtube

homeloginsitemap

Loading…
 • 0

patrimonio calendari municipalpatrimonio guia gastronòmicapatrimonio la ribera del xuquerpatrimonio guia virtual dalzirapatrimonio exposicionspatrimonio senderismepatrimonio valencia terra i marpatrimonio parcs naturalspatrimonio turismepatrimonio centre BTT de la ribera

MUSEU


 MUSEU 


 

 

Museo etnológico 

 

 

 

ANTECEDENTS - PRESENTACIÓ - LOCALITZACIÓ - OBJECTIUS - FUNCIONS - DESCRIPCIÓ - INSTAL·LACIONS

 

 

 

 

 

ANTECEDENTS


El Museu Municipal d'Alzira (MUMA) enceta una nova etapa de la seua existència. Va tindre els seus inicis a finals de la dècada dels setanta, i es va inaugurar el 20 de novembre de 1979 a la planta baixa de les Escoles Pies. Amb la rehabilitació de l'edifici va tancar les seues portes fins la reobertura, ja com a Casa de la Cultura, el 19 de maig de 1989, en la qual es va instal·lar a la primera planta. Els seus fons han anat incrementant-se fins a necessitar millorar les instal·lacions, actualitzar els seus continguts i facilitar l’accés a l’usuari.

 

 

Museu

 

 

PRESENTACIÓ


El MUMA renaix amb una doble vessant: com a continent, és una mostra de l’arquitectura tradicional, complement de la visita al popular barri de la Vila; com a continguts, conserva i mostra a les sales permanents i temporals les diferents etapes evolutives del poble i el paisatge d’Alzira i de la comarca de la Ribera del Xúquer, des de les empremtes del passat fins les noves tendències cap al futur.

 

 

 

LOCALITZACIÓ


Està situat al cor de la Vila, barri declarat Bé d'Interés Cultural (BIC), en la categoria de conjunt històric. L'immoble, d'estil goticoreinaxentista, declarat Bé de Rellevància Local (BRL), és conegut com Casa de l'Empenyorament i com Casa del Carbó. La ubicació del Museu a la Vila contribuirà a potenciar el conjunt històric de la ciutat. D'esta manera, tant un com l'altre es complementen, i s'entenen els dos com una mateixa extensió cultural.

 

 

OBJECTIUS 

 

El Museu, vehicle transmissor de l’herència històrica del poble, deu ser reflex fidel dels seus aspectes més singulars i representatius, tan culturals com socials, econòmics, espirituals, festius, artístics o de qualsevol altra índole.


L'antic edifici rehabilitat serà qui actue com a enllaç, entre l'urbanisme medieval de la Vila i la mostra del Museu, ja que en si mateix és un exponent de l'arquitectura local.
L’annexió al caseró noble d’un edifici de nova planta conforma l'àmbit museístic. La unió dels dos cossos, l'antic i el modern, es vertebra mitjançant el pati central, com a eix principal de comunicació i dinamització de les activitats culturals.

 

Museu

 

 

FUNCIONS

 


El MUMA és una finestra oberta que posa a l’abast de tots els públics els seus recursos per conèixer el passat, comprendre el present i preparar el futur. És en si mateix un record de les societats precedents, una ullada al present i un llegat per a les generacions venidores.


Com a centre d'investigació i gestió promou:


- l'estudi i la protecció del patrimoni arqueològic i historicoartístic: prospeccions, excavacions, inventari i catalogació de jaciments, dels materials i elements que els configuren i contextualitzen, així com obres de valor artístic.
- la recuperació dels vestigis de cultures i societats extinguides així com l’enriquiment dels fons museístics i culturals.
- la restauració d’obres d’art, així com l’adequada conservació dels béns culturals públics i privats.
- la conservació dels béns mobles i immobles que formen part del nostre llegat historicoartístic i són signes de la identitat local.
- la divulgació dels béns culturals mitjançant les exposicions permanents i/o temporals a la seua seu; d'exposicions itinerants pels centres educatius i altres sales d'associacions culturals; visites guiades; seminaris, xerrades i col·loquis; activitats  i tallers didàctics; publicacions de catàlegs, guies, fullets, DVD, cartells, etc.

 

 

 

DESCRIPCIÓ

 

Al rebedor, la consergeria i un directori ajuden a planificar la visita. Un finestral arqueològic permet visualitzar el paviment primitiu, així com testimonis dels murs originals.
La Sala d'Audiovisuals exposa, segons els períodes, vídeos temàtics d’Alzira. Una maqueta ens mostra “l’Illa del Xúquer”, la Vila. Una suggerent representació amb el riu rodejant la població rememora l’Alzira que es troba soterrada, les arrels de l’actual ciutat.

 

La visita continua per la Sala del Mur Islàmic. En creuar la passarel·la trobem, a manera d’una excavació simulada, el mètode arqueològic que recupera la història del subsòl. Presideix la Sala el mur del s. XII-XIII de decoració interessant, descobert en excavacions arqueològiques. Un audiovisual completa l’exposició.


El distribuïdor central, situat al costat de l’escala i l’ascensor principal, dóna pas al recorregut pel Museu, tant per les sales permanents com per les temporals monogràfiques, per a conéixer la història, la cultura, la societat, les festes i les tradicions... i trobar un Museu representatiu d'Alzira, del seu entorn i dels seus habitants. Un monitor facilita informació, actualitzada periòdicament, del Museu, d’Alzira i altres dades d’interés per a l’usuari.


A la primera planta, la Sala Sucro, amb fons de les col·leccions museístiques: des de la prehistòria fins el segle XV. Són materials arqueològics del municipi i la comarca de la Ribera Alta, com a mostra de l’assentament humà a les terres del Xúquer, acompanyats d’altres manifestacions historicoartístiques. Seguim per la Sala l’Apostolat i la Sala E. Núñez, on continua el recorregut cronològic i cultural fins els segles XVIII - XIX. En esta mateixa planta es troba el Saló d’Actes, amb un sistema audiovisual, per a usos múltiples.


A la segona planta s’ubiquen les sales Teodor Andreu, la Cambra i Noves Tendències, encara per obrir al públic, a més de l’oficina per a la gestió i l’atenció d’usuaris. També trobem una biblioteca especialitzada i l’arxiu documental i fotogràfic on el personal investigador pot consultar fons bibliogràfics per a la elaboració de treballs.

 

 Museu  RECREACIÓ D'ALZIRA

 
L’ampliació del Museu arriba fins a la Casa d’Alòs, antiga Casa de Flors, al carrer Santa Llùcia, 4, prop de la seu principal. Este immoble, per les seues peculiaritats arquitectòniques i característiques espacials, es destinarà als fons etnològics.

 

 

 

 

INSTAL·LACIONS


PLANTA BAIXA:

 • consergeria. 
 • sala d’Audiovisuals. 
 • sala del Mur Islàmic.
 • sala d’Exposicions Temporals, I - II 
 • pati, àrea de descans. 
 • botiga i zona d’oci.

 

PLANTA PRIMERA:

 • sales d’ exposicions permanents: - Sucro.
  • l’Apostolat.
  • E. Núñez.
 • saló d’Actes.

PLANTA SEGONA:

 

 • sales d’exposicions: - Teodor Andreu.
  • la Cambra.
  • Noves Tendències.
 • oficina – biblioteca.

 

PLANTA SOTERRÀNIA:

 • taller de restauració/ dipòsit.

 

Horari :

 

Hivern (octubre a juny):
de dimarts a dissabte: 11 a 13 i de 17 a 20 hores

diumenge: 11 a 13.30 hores

 

Estiu (juliol a setembre):
de dimarts a diumenge: 11 a 13.30 hores
Festius: tancat
Grups: cal concertar visita prèvia.

Consultes biblioteca i oficina:
de dilluns a divendres d’11 a 13 hores
 

 

MUMA: c/ Sant Roc, 16. 46600 Alzira - València
Oficines: c/ Salineries, 13. 46600 Alzira
Tel.: 962 017 649 / 962 018 359
Fax: 962 016 186
A/e: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. /">Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

 

MUSEU

 

Museo etnológico

Sant Roc,6, 46600, Alzira, València

96 240 04 50   ajuntament@alzira.es

logo alzira