logo-ajuntament-alzira-529x90

facebook instagram Twitter-Download-PNG Youtube Youtube

Menu

La Generalitat presenta el pla Resisteix, dotat amb 340 milions per a la reactivació urgent dels sectors més afectats per la COVID-19

- El president de la Generalitat s'ha reunit amb els representants de la pa-tronal i els sindicats per a traslladar-los el nou pla de xoc
- Les ajudes que preveu el pla beneficiaran 21.000 empreses i 43.000 au-tònoms dels sectors més sensibles a la paralització de la mobilitat social

València. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat hui el pla de xoc Resisteix, dotat amb 340 milions d'euros, i que està dirigit a minimitzar els danys i reactivar els sectors econòmics més afectats per les restriccions derivades de la pandèmia.

Segons ha indicat el president, les ajudes que preveu el pla permetran beneficiar 21.000 empreses i 43.000 autònoms dels sectors més sensibles a la paralització de la mobilitat social, com l'hoteleria i els allotjaments turístics, l'hostaleria i la restauració, les activitats turístiques (com ara agències de viatge, operadors turístics o serveis de reserva) i les activitats artístiques i d'oci (com ara les arts escèniques, la gestió de sales d'espectacles, els gimnasos, els parcs d'atraccions o les ludoteques).

Ximo Puig ha presentat el pla Resisteix després de la reunió que ha mantingut amb el secretari general de CCOO-PV, Arturo León; el secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez; i el president de la CEV, Salvador Navarro, a la qual també han assistit el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; i el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà.

Durant la seua intervenció, el president ha assegurat que el Consell està centrant la seua gestió en la superació de la pandèmia i la reactivació econòmica, perquè la prioritat ara és "salvar vides, salvar treballs i empreses i salvar famílies", i tot això, segons ha assegurat, "de manera simultània".

El cap del Consell ha recordat que, des de l'aparició de la COVID-19, la Generalitat ha destinat més de 1.000 milions a fer front a la pandèmia, dels quals més de 170 milions s'han destinat a compensar l'impacte en treballadors, autònoms i empreses privades.

A més, ha destacat que la Comunitat Valenciana ha sigut l'autonomia que més ajudes ha destinat als treballadors autònoms, un total de 57 milions d'euros. No obstant això, l'augment de les restriccions requereix "fer un pas més" en el suport al teixit productiu.

Respecte de la necessitat de donar suport als sectors econòmics als quals es dirigeix el pla, el president ha indicat que l'hostaleria representa, segons les dades de finals de 2020, "quasi la meitat dels treballadors que continuen en ERTO i dels autònoms amb prestació per cessament d'activitat". Així mateix, ha assenyalat que, des de l'inici de la pandèmia, els sectors esmentats concentren el 30 % de la pèrdua del valor afegit i el 59 % de la destrucció de l'ocupació de la Comunitat Valenciana. "Per això -ha assegurat-, les administracions públiques estem obligades a protegir l'ocupació i l'activitat de les empreses en aquest període de parèntesi en la seua activitat normal".

A més, el cap del Consell ha destacat l'agilitat amb la qual s'ha arribat a un acord sobre el pla Resisteix i, en aquest sentit, ha recordat que, en els últims 10 dies, s'han mantingut reunions amb la patronal i els sindicats per a explorar les ajudes als sectors més afectats, s'ha convocat la mesa institucional amb les diputacions, els grans ajuntaments i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies per a acordar el Fons COVID-19 de Cooperació Municipal i s'ha dissenyat el pla Resisteix.

Quatre blocs d'ajudes

En la seua intervenció, el president ha explicat que el pla de xoc s'articula en quatre blocs: ajudes directes a empreses, autònoms i treballadors afectats per ERTO, dotat amb 105 milions d'euros; ajudes específiques per a sectors amb un perjudici sostingut durant tota la pandèmia, amb 8 milions d'euros; instruments financers nous de l'Institut Valencià de Finances (IVF), per import de 100 milions d'euros; i el Fons de Cooperació COVID-19, acordat amb diputacions i ajuntaments, que ascendeix a 127 milions d'euros.

Cal destacar que les diferents ajudes no tindran un caràcter excloent, per la qual cosa una mateixa empresa o autònom podrà optar a més d'una prestació de les que s'inclouen en el pla Resisteix, amb l'objectiu que tinguen un impacte real en tot el territori i responguen realment a les necessitats de les diferents realitats productives que es donen dins de cada sector.

En concret, dins del primer bloc d'ajudes, les principals mesures establides en el pla són una línia de 80 milions d'euros d'ajudes directes de la Generalitat dirigides a bonificar fins al 100 % les quotes a la Seguretat Social de les més de 21.000 empreses i 43.000 autònoms dels sectors de l'allotjament i l'hostaleria, les agències de viatge i les activitats artístiques, recreatives i d'oci.

Així mateix, es preveu concedir 8 milions d'euros als 26.000 autònoms més afectats pel tancament total de la seua activitat o per la reducció dràstica dels ingressos. Es tracta d'una ajuda autonòmica que serà complementària a la prestació que ja han rebut de la Seguretat Social.

Igualment, s'ha previst destinar 17 milions d'euros, mitjançant una ajuda directa autonòmica, als 48.000 treballadors que encara hui continuen en ERTO i que pateixen una situació de reducció de salaris "que s'està allargant massa", ha assegurat el president.

A més, Puig ha anunciat una línia específica, dotada amb 8 milions d'euros, per al suport a les activitats de l'oci i l'entreteniment -amb especial atenció a l'oci nocturn-, per la restricció sostinguda, durant aquests mesos, per a contindre la pandèmia i de la qual es beneficiaran especialment les sales de festa i d'espectacles, discoteques, 'pubs' o cafés teatre.

En el tercer bloc d'ajudes, dotat amb 100 milions d'euros, el president ha anunciat la creació de dos instruments nous de finançament empresarial, "amb unes condicions molt favorables", que posarà en marxa l'IVF, "amb l'objectiu d'aportar liquiditat i solvència a les empreses en 2021".

Es tracta, d'una banda, d'una línia de préstecs bonificats de fins a 750.000 euros per a les empreses vinculades a l'oci, l'allotjament i la restauració i activitats connexes, mitjançant la qual l'IVF pretén mobilitzar 50 milions d'euros. Aquests préstecs inclouen una part no reemborsable que podrà ser, segons els trams del crèdit, de fins al 30 %.

D'altra banda, es crea una línia per a préstecs participatius, de fins a 800.000 euros, "per a empreses amb una situació financera límit i que, abans de la pandèmia, que eren viables". Amb aquesta línia, l'IVF pretén mobilitzar 50 milions d'euros més.

Finalment, el president ha recordat la creació del Fons de Cooperació Municipal COVID-19, que s'ha ampliat fins als 127 milions d'euros després d'incloure també ajudes a l'artesania o a altres sectors vinculats a la festa que estan patint, en gran manera, les conseqüències de la pandèmia.

Fons React-EU

En el transcurs de l'acte, el president també ha explicat que les ajudes s'articularan mitjançant el fons específic de resposta de la UE dins del programa de recuperació europeu "Next Generation EU", el Fons React-EU, del qual la Comunitat Valenciana rebrà, en els pròxims dos anys, 1.250 milions i que, tal com estableix la comunicació de la Comissió Europea, ha de destinar-se precisament a la recuperació econòmica i al sosteniment de l'ocupació i de l'activitat dels estats membres, entre altres objectius.

resiste

FacebookTwitterLinkedinRSS FeedShare on Google+

Sant Roc,6, 46600, Alzira, València

96 240 04 50   ajuntament@alzira.es

Ajuntament d'Alzira