Descobreix Alzira Ràdio

HISTÒRIA D’ALZIRA RÀDIO

En 1934 comença a emetre la primera emissora de la nostra ciutat, Ràdio Alzira, coneguda tècnicament com a EAJ 54 d’Espanya.

Ràdio Alzira funciona fins 1991, quan la SER va decidir desmantellar-la, perquè no era rendible i necessitava la freqüència del 95.7 per a poder emetre primer Radio Olé i Ràdio València 2. En l’actualitat eixe punt del dial l’ocupa Màxima FM.

A l’any següent, l’Ajuntament creà un taller de ràdio, que acabà fructificant en l’emissora municipal Alzira Ràdio, la qual s’inaugurà oficialment el 20 de maig de 1995, pel llavors alcalde, Pedro Grande. L’exdirector de Ràdio Alzira, Alfonso Rovira, va tindre l’honor de tallar la cinta.

L’emissora municipal seguix en actiu amb vocació de servici públic, la seua programació és generalista, de la qual destaca el programa magazin El Dia per davant, el programa més veterà d’Alzira Ràdio, que està en emissió des del primer dia. Informatius, esports i música són altres components de la programació.

Alzira Ràdio està present en tots els actes socials i festius de la capital de la Ribera Alta, entre els quals destaquen les Falles i la Setmana Santa, dos festes d’Interés Turístic Nacional, i també, com no, les festes patronals dedicades a Sant Bernat i les Germanetes.

D’Alzira Ràdio han sorgit nombrosos professionals del món de la comunicació, que en l’actualitat estan en Televisió Espanyola, Canal 9, TV3, Ribera Televisió, els diaris Levante-EMV, Las Provincias i molts altres mitjans.

Els directors que han passat per la nostra emissora han sigut Josep Miquel Medes, Beatriz Tortosa, Nacho Salinas, Andrés Giner i, en l’actualitat, Elsa Esplugues.

La freqüència d’emissió és la 107.9 Khz de la F.M. La seua cobertura comprén tota la Ribera Alta i en llocs de la Costera, la Canal de Navarrés i, inclús, prop de València capital.

Actualment, emet 14 hores diàries de producció pròpia i 10 hores de musica per la nit. En 2006, Alzira Ràdio es va convertir en una Societat Anònima amb capital públic, desvinculant-se així de la gestió directa de l’Ajuntament d’Alzira, encara que mantenia el caràcter municipal i públic. En març de 2016, per decisió del Govern municipal, torna a estar integrada directament en l’Ajuntament d’Alzira. La plantilla la componen 3 redactors-locutors, 2 tècnics i un nombre fluctuant de col·laboradors i becaris que fan les seues pràctiques de formació professional o universitàries.

Des de 2005 disposa d’esta pàgina web (www.alziraradio.com) i el 17 de gener de 2007 es va començar a emetre a través d’Internet.

Pels estudis d’Alzira Ràdio han passat personalitats de tots els àmbits, com ara l’actriu Blanca Marsillach o l’humorista Luis Piedrahita.

L’1 de març de 2017 s’incorpora com a nova directora Elsa Esplugues March. Actualment forma part de la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes. El 26 i 27 de gener de 2018 les seues instal·lacions acullen la I jornada d’Aula i Podcast, on els seus locutors i tècnics participaren com a ponents i instructors del taller pràctic.

El 24 de febrer de 2020, amb motiu del 89 aniversari de l’exdirector Alfonso Rovira, habitual col·laborador d’esta casa i qui va ser l’encarregat de tallar la cinta d’inauguració, es va batejar l’estudi 1 amb el seu nom.

El 20 de maig de 2020, Alzira Ràdio va complir 25 anys que, a causa de la covid-19 es va celebrar amb un programa especial des de l’estudi Alfonso Rovira i el 19 de juny es va realitzar una gala virtual des dels estudis d’Audio Net a Algemesí que es va emetre per les xarxes socials de l’emissora.