Comença la cria de Cryptolaemus en l’insectari municipal d’Alzira per a la lluita biològica contra el Cotonet

  • S’espera una producció de 75.000 exemplars de Cryptolaemus.
  • Els individus es repartiran als agricultor entre els mesos de maig i agost

Esta setmana s’han iniciat en les dependències municipals del Mercat d’Abastos. els treballs de cria de Cryptolaemus Montrouzieri, el depredador natural de la plaga del cotonet.

Durant el pròxim mes d’abril s’obrirà el termini d’inscripció per als llauradors interessats que vulguen beneficiar-se del repartiment gratuït de Cryptolaemus per fer front a la plaga del cotonet. Podran inscriure’s les persones físiques o empreses propietàries de parcel·les agrícoles de kakis o cítrics en explotació, situades en el terme municipal d’Alzira.

Es prioritzarà la màxima vida útil d’aquest insecte depredador al camp, per això tindran preferència les explotacions agrícoles amb certificat ecològic, seguides de la producció integrada, i finalment les explotacions convencionals. El repartiment de insectes es realitzarà progressivament, segons es vaja generant la producció, entre els mesos de maig i agost, respectant l’ordre de prioritat dels criteris indicats.

Alzira compta amb 5 càmeres de cria de Cryptolaemus en les que es controlen els paràmetres de temperatura ambiental, humitat relativa, renovació de l’aire i condicions de la il·luminació, produint aquests depredadors de forma seqüencial per tindre una producció continua durant els mesos d’estiu que es quan apareixen els problemes derivats de la plaga de cotonet en els cultius de cítrics i kaki.

L’insectari municipal forma part de la xarxa col·laboradora de l’insectari de la Generalitat Valenciana, que produeix Cryptolaemus baix uns processos i protocols estandarditzats que garanteixen una eficàcia mínima en els resultats de la lluita biològica contra el cotonet a nivell territorial.

El procés de cria de Cryptolaemus dins de cada càmera, dura aproximadament 3 mesos i consta de 4 fases ben diferenciades que són; la plantació i germinació de les creïlles (planta suport), la infecció i proliferació controlada de la plaga de cotonet en els brots de les creïlles, la introducció i reproducció de Cryptolaemus i per últim la fase de captura dels Cryptolaemus criats per a ser repartits i alliberats pels llauradors en les seves explotacions agrícoles.