Joventut oferix acompanyament als joves sense estudis d’Alzira per a descobrir la seua vocació i reprendre la formació amb el programa JOOP

  • Els interessats, de 16 a 21 anys, ja es poden inscriure al Centre d’Informació Juvenil

La Regidoria de Joventut d’Alzira impulsa la huitena edició del programa Jove Oportunitat (JOOP), una iniciativa de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) cofinançat per la Unió Europea, que es durà a terme a la Casa de la Cultura d’Alzira. 

Ja està obert el procés de preinscripció per a Jove Oportunitat, un programa dirigit a joves entre 16 i 21 anys, que no estiguen estudiant ni treballant, dissenyat i organitzat per a motivar-los i orientar-los a buscar la seua vocació, els seus interessos i reprendre els estudis per a formar-se en la seua àrea d’interés.

El curs, que busca la reducció de la taxa d’abandonament educatiu primerenc, està previst que comence a finals de febrer o principi de març amb grups formats per entre 12 i 15 assistents. Durant quatre mesos, els «joopers» comptaran amb l’acompanyament d’un entrenador (coach) que els impartirà les «assignatures» sobre les quals s’estructura el programa: desenvolupament personal (alliberar-se d’etiquetes i recuperar l’autoestima perduda, prendre control sobre la pròpia vida, oci saludable, adversitats, fortaleses i actitud positiva…), desenvolupament social (estic en un grup, pacte unes normes que tots respectem), construcció d’un projecte professional (amb informació sobre la Formació Professional i visites a empreses «d’almenys una vintena de sectors a tota la Comunitat Valenciana»), retorn als estudis (amb la participació de professors especialistes en les diferents assignatures, amb atenció a l’alumnat a través d’una plataforma telemàtica) i, per últim, el mòdul de convivència, amb jornades de visites i oci educatiu. 

Una vegada acabat el curs, el programa preveu sis mesos més d’acompanyament, un temps on se celebren algunes trobades entre els participants i on el coach contacta periòdicament amb elles i ells per tal de fer seguiment de la seua activitat. 

La regidora de Joventut, Lara Ferrer ha destacat que «l’objectiu és aconseguir que completen una FP de Grau Mitjà, però, prèviament, necessitaran una intervenció que treballe sobre la seua motivació, reforce la seua autoestima i els ajude a construir un projecte integral de vida». A més ha afegit que «se’ls proporciona orientació sobre les diferents famílies professionals de l’FP, des d’un enfocament pràctic, visitant empreses, on els mostraran el treball real al qual porta cada titulació i puguen descobrir la seua vocació. Per a aquelles persones joves que no hagueren acabat l’ESO, JOOP els oferix un mòdul de formació acadèmica per a preparar la prova d’accés a l’FP de Grau Mitjà».

El sistema JOOP ha demostrat el seu èxit en més de 70 municipis: «un 75 % dels joves que han començat JOOP ho acaben i un 72% dels alumnes que han completat JOOP estan estudiant o treballant a l’any de finalitzar el programa», destaquen des del Departament de Joventut d’Alzira. 

És fonamental, asseguren, la implicació dels centres d’Educació Secundària del municipi. La seua principal funció serà derivar cap al programa aquells joves que han passat per les seues aules i el professorat i el personal, de les quals orientador, consideren que poden beneficiar-se del JOOP. Així mateix, l’oferta JOOP es compartix amb el Departament Idea, amb Serveis Socials, l’oficina Labora i el Departament d’Educació.

Les inscripcions es poden realitzar a través de l’adreça electrònica joventut@alzira.es, per  telèfon directe del Centre d’Informació Juvenil (661 525 106), o pel WhatsApp del CIJ (627 382 445).