L’Ajuntament d’Alzira acull hui una mesa de coordinació multidisciplinària en matèria de violència de gènere. Es tracta d’una iniciativa que naix arran la Junta Local de Seguretat que pretén fer una diagnosi de la situació d’Alzira en matèria de violència de gènere i posar en comú totes les iniciatives realitzades.
Esta reunió ha comptat amb representants de l’Ajuntament, a través del departament de Serveis Socials i Igualtat, Educació, Sanitat i Policia Local, la Policia Nacional, l’Oficina d’Atenció a Víctimes del Delicte i el Jutjat de Violència de Gènere d’Alzira. També representants dels centres de salut d’Alzira
En paraules de la regidora de Serveis Socials, Amèlia Blanquer, “l’objectiu és assegurar la coordinació entre els recursos, potenciant el coneixement dels mateixos i les sinergies de funcionament. Treballarem des de la prevenció i sensibilització, fins a la protecció i recuperació integral de les dones sense tractar casos concrets de dones”.
A més de fer la diagnosi de la situació del municipi en l’últim semestre a través de les dades de Viogen, s’han exposat les activitats realitzades des de l’Ajuntament amb la subvenció del Pacte d’Estat que ha possibilitat l’organització d’activitats escolars al llarg de tot el curs o les reunions mensuals que es fan des de serveis socials amb la Policia. També s’ha donat informació sobre les novetats en la prestació dels servicis; legislatives, campanyes de sensibilització; Protocols de coordinació en matèria de violència de gènere…
Salud Giménez, de la subdelegació del govern, ha introduït la reunió recordant les funcions de la unitat de Violència sobre la dona de l’Administració General de l’estat, velar perquè els recursos estatals funcionen correctament per a la protecció i assessorament de les dones víctimes de violència i generar espais de coordinació a tots els nivells institucionals que treballem en matèria de violència de gènere.
D’altra banda Giménez ha donat les dades referents a la ciutat d’Alzira, quantificant en l’actualitat en 151 casos, 3 d’ells amb dispositiu telemàtic Cometa, per a garantir l’ordre d’allunyament de la víctima, i 23 casos amb la protecció ATENPRO: Servici Telefònic d’Atenció i Protecció per a les víctimes de violència contra les dones.
Pel que fa al nivell de risc segons els paràmetres del VIOGEN Alzira té en nivell extrem 0 casos, alt 1 cas, mitjà 12, baix 77 i no apreciat 71.
S’incrementen els casos respecte de l’última Junta Local de Seguretat, però s’estima que respon a la possibilitat d’actuar d’ofici per part de la Policia i una major sensibilització de l’entorn.
Dins de les principals preocupacions que existeixen és la massificació del jutjat de Violència contra les dones d’Alzira, que dona resposta també a les partides judicials de Xàtiva i Carlet. De la mateixa manera, l’Oficina de la Dona de Xàtiva ha d’atendre casos de la Ribera Alta, Baixa, Safor, Costera i Vall d’Albaida, un territori molt extens que dificulta la coordinació tant pel que fa a les partides judicials com a les comarques.
Assistents
- Per l’Ajuntament, l’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez, Amèlia Blanquer, regidora competent en matèria d’igualtat; Enrique Montalvá, regidor de seguretat i Virtuts Piera, regidora d’Educació, a més del tècnics competents de les diferents regidories.
- Per les Forces i Cossos de Seguretat: tres representants de la Policia Nacional i el cap de la Policia Local, Jorge Iglesias.
- Per la Subdelegació del Govern a València: Cap de la Unitat de Violència sobre la Dona, Salud Jiménez
- Oficina d’Assistència a les víctimes del delicte,
- Xarxa de centres dona
- Xarxa de punts de trobada familiar
- Jutjat de Violència sobre la dona , magistrada MªJosé Juan i la lletrada Neus Sabater.
- Representant dels centres de salut d’Alzira
L’Ajuntament d’Alzira es va adherir, en Junta Local de Seguretat (JLS) de 20/06/2016 al Protocol de col·laboració i coordinació entre les forces i cossos de seguretat de l’Estat i els cossos de policia local per a la protecció de les víctimes de violència domèstica i de gènere, subscrit per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i el Ministeri de l’Interior” (d’ara en avant, Protocol FEMP-MIR de 2006). El punt IV d’este Protocol FEMP-MIR, establix l’obligatorietat de constituir una taula de coordinació policial, donada la necessària coordinació amb resta de recursos de suport jurídic i psicosocial del municipi (però també autonòmics i estatals en la matèria) en matèria de violència de gènere.
