REGULARITZACIÓ ACTIVITATS INDUSTRIALS EN SÒL NO URBNIZATBLE

 Regularització Activitats Industrials En sòl no urbanitzable

El legislador valencià ha realitzat un gran esforç recollint la sensibilitat social dels diferents partits polítics que formen part de les Corts Valencianes a l’aprovar, en tràmit parlamentari, l’Art. 156 de la Llei 1/2019 que afegeix una disposició transitòria quinzena denominada Regularització de activitats industrials en sòl no urbanitzable, introduint la figura de “Declaració d’interès comunitari de regularització”

 

Actvidades Industriales en suelo No urbanizable

Amb això, la reforma de la Llei pretén aconseguir un “punt zero” a partir d’el qual aconseguir que tinguin virtualitat pràctica els diversos instruments normatius habilitats en la pròpia llei per a l’autorització d’activitats en sòl no urbanitzable. Dit d’una altra manera: es tracta de posar el comptador a zero en matèria d’activitats irregulars existents; oferint-amb caràcter previ a l’aplicació de el tancament o clausura- una última oportunitat a les activitats avui clandestines, per incorporar-se voluntàriament a la legalitat en els termes que estableix la pròpia DT 15.

Aquesta figura es conceptua com un instrument extraordinari, per termini d’un any, per a regularitzar aquelles activitats industrials situades en sòl no urbanitzable, anteriors a l’aprovació de la LOTUP, només als efectes que aquestes activitats puguin obtenir l’autorització ambiental i de funcionament .
De el termini d’un any assenyalat en la Llei es deriven obligacions als ajuntaments de la Comunitat Valenciana amb vista a col·laborar amb els ciutadans afectats per la transitòria quinzena mitjançant l’adopció d’una postura activa destinada a que tothom conegui aquest especial instrument legalizador.

Qui es pot beneficiar de la DIC?
Tota activitat industrial i productiva que s’estigui desenvolupant ininterrompudament i amb anterioritat a l’agost del 2014 en sòl no urbanitzable de la Comunitat Valenciana. La norma preveu, dins d’uns límits, que fins i tot pugui utilitzar-se aquest procediment de legalització per ampliar l’activitat ja existent. Així mateix, i en determinades circumstàncies, es permet la legalització d’activitats que es vinguin desenvolupant de forma irregular en sòl urbanitzable i, fins i tot, en sòl urbà.

Quin és el termini de què disposen les empreses per acollir-se a la via de la DIC?
La sol·licitud de regularització de l’activitat, juntament amb els documents tècnics que corresponguin, s’ha de presentar davant l’Administració de la Comunitat Valenciana dins de l’termini d’1 any des de l’entrada en vigor de la norma. Per tant, les sol·licituds de regularització podran presentar-se fins el 8 de febrer de 2020.

Conseqüències de la tramitació de la DIC
Un cop obtinguda la DIC, l’empresa disposarà de tres anys addicionals per obtenir l’autorització ambiental (abans anomenada llicència d’activitat), legalitzant amb això definitivament la seva activitat. No obstant això, la norma adverteix del que és obvi: un cop superat el 8 de febrer de 2020, les administracions han de procedir a clausurar les activitats que no s’hagin acollit a l’procediment de regularització de la DES.

CategoriesSense categoria