El dijous 17 de desembre es posarà a la venda en el MUMA el calendari municipal per al 2021, enguany amb el tema “Cent Anys del Gran Teatre, 1921-2021“. El calendari s’ha convertit en un element de difusió tradicional que enguany aplega a la seua edició número vint-i-quatre i que s’ha convertit en una apreciada ferramenta per a consulta diària en les nostres cases, per una banda, pel seu atractiu disseny i per l’altra, per la utilitat de la informació que ens proporciona.
L’edició d’enguany compta amb 5.000 exemplars, dels quals 4.000 es posen a la venda, al preu d’1 euro, i els 1.000 restants es distribuïxen gratuïtament a associacions culturals i festives; administració local (departaments de l’Ajuntament; Biblioteca; Casa de la Cultura; Hisenda; jutjats; empreses proveïdores; col•laboradors i donants; centres educatius: col•legis, instituts, universitats; Escola Oficial d’Idiomes; farmàcies; hotels; Diputació i Generalitat (Conselleria de Cultura); Xarxa de Museus Etnològics i Xarxa de Museus Fallers; Museu de Prehistòria; Universitat Politècnica; Universitat Literària de València; Associació Amics Camí de Santiago i Acadèmia Valenciana de la Llengua.
El calendari es realitza en el MUMA, el Museu Municipal d’Alzira, des de la Regidoria de Patrimoni Cultural, encarregada d’escollir les quinze imatges que il•lustren la portada, els dotze mesos i la contraportada.
Totes les instantànies reproduïxen diferents aspectes del Gran Teatre, com el mateix edifici: la façana, el pati de butaques, l’escenari, la barana de l’amfiteatre amb l’escut policromat de la ciutat, o la tramoia de la caixa escènica. És especial la foto de l’escenari amb el primer teló amb el qual es va inaugurar el Gran Teatre i que reproduïa com a imatge central el Pont de Sant Gregori. Va ser restaurat per Josep Francés després de resultar danyat per la pantanada de 1982, però malauradament va ser víctima de les flames en l’incendi de 2004. El teló ja va ser motiu d’il•lustració en el primer calendari que es va editar en 1997, amb una fotografia de Niclas.
També es reproduïxen imatges de la vida cultural i social del recinte, així com actes celebrats en este: presentacions falleres; pregó de la Setmana Santa; concert de Santa Cecília de la Societat Musical d’Alzira; l’aplec del Grup de Danses d’Alzira; assajos; actuacions de cantants de prestigi internacional; obres teatrals i, per des-comptat, imatges de família de l’equip humà que està darrere del funcionament del Gran Teatre.
Les il•lustracions són de Digital Flash; Raúl Calabuig; Niclas; Alba Lozano i del Grup de Danses.
Les faldilles estan acompanyades dels tradicionals refranys, un repertori de dades, com efemèrides locals i comunitàries, nacionals i, fins i tot, internacionals; les festes i celebracions; aniversaris; dies internacionals, la qual cosa el convertixen en un fantàstic element per a consultar-lo diàriament.
«El calendari es podrà adquirir al MUMA, des del 17 de desembre, amb totes les mesures de seguretat sanitàries establides», segons puntualitza Isabel Aguilar, regidora de Patrimoni Cultural, qui, a més, agraïx a tots els que han aportat les seues fotografies la seua col•laboració per a fer possible, un any més, el calendari municipal comptant amb el Gran Teatre com a eix central, eixe edifici emblemàtic de la ciutat que ha acollit bona part de l’activitat cultural i festiva d’Alzira.