El SASEM Alzira treballa per a ajudar les persones amb malaltia mental

·     El servei programa activitats orientades a la promoció de la salut mental

El Servei d’Atenció i Seguiment a persones en problemes de Salut Mental Greu (SASEM) es un programa de la regidoria de Serveis Socials que treballa per a ajudar a persones amb problemes de salut mental.

En este sentit, este mes d’octubre, amb motiu de la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental que se celebra el 10 d’octubre, des de SASEM s’han realitzat diferents activitats per a donar visibilitat a les malalties mentals i els recursos existents a la ciutat d’Alzira, per tal de fer-li front.

Entre les activitats programades, començàrem el mes amb l’assistència i suport en la lectura del manifest a càrrec d’AFARADEM (Associació de familiars i afins de la Ribera Alta per als drets del malalt mentals) on també vàrem poder gaudir d’una representació teatral, del seu Grup de Teatre on es donava veu a les seues necessitats, en les diferents àrees: Esports, Serveis Socials o Educació… i on també va intervindré l’alcalde d’Alzira, Alfons Domínguez. A l’acte van participar també els regidors de l’Ajuntament d’Alzira, així com diverses associacions municipals.

Seguint amb la promoció del Dia de la Salut Mental, el mateix 10 d’octubre, les professionals de SASEM van presidir una taula informativa a la plaça Major, on es va donar a conèixer el servei amb fullets informatius i responent als dubtes relacionats amb la salut mental. També es van repartir polseres amb el lema “Alzira per la salut mental”.

La regidora de l’àrea, Amelia Blanquer, ha volgut impulsar este servei en este moment en que la Salut Mental és una problemàtica que, com indica el lema de 2023, és un dret universal. “Hem de crear consciència sobre la salut mental i defensar-la com el dret humà universal que és. Tots hauríem de tindre dret a viure una vida amb dignitat, equitat, igualtat i respecte, i això inclou a les persones amb problemes de salut mental que en alguns casos pateixen la desigualtat, els abusos, fins i tot en entorns d’atenció de salut, on haurien de ser protegides”.

Amb este objectiu el Servei va col·laborar amb l’escola d’art, AFARADEM  junt als usuaris del programa SASEM per a realitzar un taller de pintura al carrer “Així ens veiem”. Per a tancar el mes de la salut mental, el passat cap de setmana es va programar una ponència al MUMA amb Dolors López per tal d’informar sobre la conducta suïcida, els factors de protecció i de risc i com actuar davant verbalitzacions suïcides. La conferència va comptar amb la presentació de la regidora, Amelia Blanquer.

Què és el SASEM? A qui va dirigit?

Persones entre 18 i 65 anys. Empadronades al municipi d´Alzira. Amb diagnòstic en salut mental o persones sense diagnòstic que estan en procés inicial de la seua malaltia mental i necessiten orientació.

  • La finalitat és detectar de manera precoç davant la sospita d’una persona amb problemes de salut mental, previndre les crisis i promocionar la seua salut.
  • També es busca donar suport i complementar la tasca de la USM.
  • Atenció domiciliària: atenció, suport i informació a les famílies i persones cuidadores. Millora i pràctica d’hàbits saludables; integració comunitària i promoció de participació ciutadana.

COM ACCEDIR? Apropa’t a l’àrea de Serveis Socials i Innovació Social i demana informació.