La Direcció General de Turisme visita les Muralles i l’entorn de la Casa Reial, incloses dins del Pla de rehabilitació Xacobeo

Este Pla Turístic incorpora 2,7 milions d’euros per a la rehabilitació de la Muralla i de la Casa Reial d’Alzira

En juny de 2021, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme,  Reyes Maroto presentava este Pla per a revitalitzar els Camins de Santiago, que destinarà a Alzira 2,7 M€. Dos són els projectes que es contemplen: la rehabilitació de la muralla i la Casa Reial d’Alzira, amb un pressupost de 400.000 i 2,3 milions d’euros respectivament. Es tracta d’una proposta fonamentada en el projecte municipal que planteja la recreació de la Casa Reial, situada al carrer Santa Llúcia i que compta amb la declaració de BIC.

Tècnics de la Direcció General de Turisme han visitat hui l’entorn de la Vila on es troben les muralles així com l’espai destinat a la Casa Reial, els únics projectes inclosos a la Comunitat Valenciana dins d’este pla de rehabilitació. L’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, junt al tècnic municipal d’urbanisme, Miguel Vila i el director del MUMA, Agustí Ferrer, han acompanyat els representants de la Generalitat en la visita i els han mostrat els recursos turístics de la ciutat a nivell patrimonial, històric i museístic.

Amb esta visita es fa oficial esta ajuda per a reconstruir el pas de Ronda i la recuperació de les muralles, que serà nucli de connexió del carrer Albornoz i la Casa Reial. D’altra banda s’abordarà la construcció de la Casa Reial com a espai turístic i museístic destinat a figura del Rei Jaume i el seu temps. José Luis Wagner, cap d’àrea de la Direcció General de Turisme, junt a Esther Valero, s’han mostrat molt interessats en la ciutat i en el seu potencial per a desenvolupar la història de tots els valencians. S’ha valorat positivament la ubicació, la infraestructura i l’entorn patrimonial, històric i cultural d’Alzira i han traslladat el compromís de fer efectiva la subvenció en un breu espai de temps, de manera que a principi de 2023 es puga firmar definitivament el conveni i fer realitat esta aportació.

Per la seua part l’alcalde ha mostrat el seu agraïment per les gestions que s’han fet per part de les dos administracions i ha explicat que “es important perquè obrim el 2023 amb la quantiosa subvenció per al patrimoni alzireny. Suposa una projecció turística i de renovació del patrimoni i de la Vila. Esperem que a poc a poc la recuperació històrica de la Vila siga una realitat, recuperem la importància de la nostra ciutat, que va ser clau en un moment de la història i ara de nou és clau de futur”.

La Casa Reial o de l’Olivera es va trobar adossada a la muralla, que va ser alçada per Jaume I el Conqueridor entre la alcazaba, situada al nord-oest, i la resta del conjunt emmurallat, com la seua residència durant les seues estades en la Vila Reial. En la mateixa va abdicar la Corona en el seu fill Pere I, i va morir el 26 de juliol de 1276. “La idea, amb este projecte és recuperar a través de l’immoble la figura del Rei i la importància del seu pas per Alzira” explica l’alcalde.

a