La Falla Plaça Malva guanya la sisena edició dels Premis a l’Ús del Valencià en les falles

  • Els segons premis van per a Pintor Andreu, falla l’Alquenència i falla Pere Esplugues

El jurat dels VI Premis a l’Ús del Valencià en les Falles es va reunir este dimecres 8 de març, per determinar-ne les falles guanyadores de la sisena edició dels Premis a l’Ús del Valencià en les Falles. El veredicte de la Comissió ha determinat que el primer premi és per a la falla Plaça Malva, de la secció segona, i els segons premis són per a la falla Camí nou, de la secció especial; la falla Pintor Andreu, de la secció primera; la falla l’Alquenència, de la secció tercera, i la falla Pere Esplugues, de la secció quarta.

El regidor de Cultura Alfred Aranda ha comunicat prèviament el veredicte als presidents de cadascuna de les falles. “Felicite a les comissions premiades en estos premis i vull agrair a les comissions que s’han presentat la seua tasca per a  fomentar l’ús del valencià, d’una manera molt nostra, amb un to satíric i divertit. Des del Serval seguim apostant per promoure el valencià en l’àmbit de les falles, un sector essencial en la nostra ciutat, donada la gran implantació de la festa a Alzira”

D’altra banda, Andrea Maravilla, tècnica del Serval, ha destacat que la millora en la correcció lingüística dels textos presentats respecte a edicions anteriors.

Enguany s’hi han presentat 22 falles: dos falles de la secció especial; de la secció primera, sis falles; de la secció segona, quatre falles; de la secció tercera, sis falles, i de la secció quarta, quatre falles. En este sentit, Aranda ha volgut animar a la resta de comissions que no han participat en esta edició, a presentar les seues propostes per a 2024.

El jurat ha escollit la millor falla de cada secció i ha repartit els premis de la següent manera:

  • Un primer premi, dotat amb 1.000 euros.
  • Quatre segons premis, dotats amb 500 euros cadascun.

A més a més, les falles guanyadores rebran un banderí acreditatiu del premi guanyat perquè el col·loquen en el monument faller.

Els criteris de valoració aplicats per a decidir els textos guanyadors han sigut: la correcció lingüística i la quantitat de textos, de 0 a 10 punts; la qualitat dels textos, de 0 a 5 punts; l’ús de l’enginy i la sàtira, de 0 a 5 punts, i la coherència de continguts, de 0 a 5 punts.