La Generalitat incrementa un 50 % les ajudes del Pla Renhata per a la reforma interior dels habitatges amb un màxim de 6 milions d’euros

  • El president de la Generalitat ha presentat, junt amb el vicepresident segon Héctor Illueca, el Pla de reforma interior d’habitatge Renhata
  • Les subvencions es poden sol·licitar des d’aquest dimecres, 1 de febrer, i fins al 2 de maig
  • La nova convocatòria prioritzarà projectes amb qualitat constructiva i que compten amb criteris de sostenibilitat, a més de tindre en compte el grau de discapacitat dels residents
  • La Generalitat ha concedit 24 milions d’euros per a obra de millora en habitatges, que han beneficiat 7.000 persones des de la posada en marxa del pla en 2017

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat el Pla de reforma interior d’habitatge Renhata, que comptarà amb 6 milions d’euros per a la millora de la qualitat, la sostenibilitat, l’accessibilitat i l’habitabilitat de l’habitatge, la qual cosa suposa un augment del 50 % respecte a l’anterior convocatòria.

Durant la seua intervenció, el president ha explicat que el pla té com a objectiu proporcionar un “entorn el més favorable possible” i, d’aquesta manera, “millorar la qualitat de vida de les persones”. Així mateix, ha assegurat que el pla fomenta l’activitat en sectors econòmics com la construcció i, en particular, s’ha referit a la ceràmica i altres sectors gasointensius, que s’han vist afectats durant la pandèmia i amb la crisi energètica.

Ximo Puig ha mostrat el compromís del Govern Valencià per garantir el compliment del principi constitucional del dret a un habitatge digne i adequat, la qual cosa ha qualificat de “principi vector de l’acció del Consell”.

Les ajudes es podran sol·licitar de manera telemàtica des d’aquest dimecres, 1 de febrer, i fins al pròxim 2 de maig, i permetran finançar la reforma d’estances amb humitat, cuines i banys; adequació de l’habitatge per a adaptar-lo a l’ús de persones amb diversitat funcional i mobilitat reduïda, i instal·lació de sistemes integrats de domòtica que milloren l’accessibilitat i l’autonomia en l’ús de l’habitatge.

Prioritat per a la qualitat constructiva i la discapacitat

En la presentació del Pla Renhata, Ximo Puig ha estat acompanyat pel vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, que ha insistit en la importància d’aquest pla per a ajudar les famílies que no poden assumir les obres de millora de les seues llars.

Illueca ha explicat que l’any passat es van rebre 2.255 sol·licituds d’ajuda, la qual cosa suposa un increment del 42 % respecte del 2021. Per això, ha assegurat que amb una dotació inicial de 6 milions d’euros, “podrem ajudar moltes més famílies que durant la pandèmia es van adonar de les mancances de les seues llars i podran millorar les condicions dels banys o les cuines”.

Així mateix, Héctor Illueca ha explicat que en aquesta edició es donarà prioritat a les sol·licituds que presenten un projecte amb qualitat constructiva, així com al grau de discapacitat dels residents. També es tindran en compte criteris de sostenibilitat, com ara la col·locació de portes i mobiliari de cuina realitzats emprant fusta de gestió forestal sostenible.

Ajudes per a la millora de la qualitat, la sostenibilitat i l’accessibilitat

Les ajudes, posades en marxa en 2017, han beneficiat més de 7.000 persones, especialment persones majors, amb diversitat funcional o amb problemes de mobilitat, que han pogut realitzar obres en els seus habitatges per a millorar l’accessibilitat i l’eficiència, per a la qual cosa la Generalitat ha concedit 24 milions d’euros.

La quantia total màxima de la nova convocatòria és de 6 milions d’euros, no obstant això, l’import podria augmentar amb una quantia addicional d’un màxim de cinc milions d’euros, si es compleixen algun dels supòsits previstos en l’article 58 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com en l’article 11 del Decret 77/2019, de 7 de juny, del Consell, de regulació del procediment de gestió del pressupost de la Generalitat.
 
El procediment de concessió d’aquestes subvencions serà el de concurrència competitiva, i es podrà beneficiar qualsevol persona que siga propietària, usufructuària o arrendatària d’un habitatge situat a la Comunitat Valenciana. A més, les obres hauran d’estar en curs, a punt de començar o es pot sol·licitar per a reformes ja acabades.