L’Ajuntament d’Alzira premia l’ús del valencià en el comerç local i difon el vocabulari del forn en bosses de pa

  • «El comerç d’Alzira parla valencià» enceta hui la seua tercera edició

L’Ajuntament d’Alzira, a través de la Regidoria de Cultura i el Servei Alzireny de Promoció i Ús del Valencià (Serval), convoca, per tercer any consecutiu, els III Premis a l’Ús del Valencià en el Comerç Local, una campanya subvencionada, en part, per la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València.

L’Ajuntament ha establert dues modalitats. La primera premia l’ús del valencià en la retolació i el material imprés, i la segona premia l’ús del valencià aplicat a les xarxes socials i les noves tecnologies. Hi ha un primer premi de 600 € i un segon premi de 400 € per cada modalitat.

Per a poder participar-hi, cal aportar un dossier en què els participants expliquen com usen el valencià al seu establiment (màxim 20 fulls) a través de la seu electrònica de l’Ajuntament d’Alzira o presencialment en La Clau. Només es podrà participar en una de les dues modalitats. El termini de presentació finalitza el 18 d’abril de 2023. Per a més informació, podeu escriure a l’adreça electrònica del Serval (serval@alzira.es) o bé telefonar al 962 459 250.

A més, per a difondre la campanya l’Ajuntament d’Alzira, facilitarà esta setmana als forns i pastisseries de la ciutat, bosses de tela per al pa perquè les repartisquen entre la seua clientela. Estes bosses, que tingueren una gran acceptació l’any passat, compten amb vocabulari relacionat amb el món del forn i les pastisseries, ja que

també es fomenta el consum de pans i pastissos tradicionals i de qualitat. L’edició és limitada i cal recollir-la als forns d’Alzira.

«És un exemple de normalitat lingüística el fet que els comerços tinguen el nom en valencià (llibreria, carnisseria, pescateria, sabateria…), com també els cartells, les recomanacions, la publicitat, etc. I que, a més, hi pugues escoltar: Bon dia; què et pose?; ja ho tens tot?; torna quan vulgues; ací dona gust comprar… Hem de potenciar l’ús de la nostra llengua en l’àmbit comercial i donar-li el prestigi que es mereix en tots els àmbits. El valencià és llengua de proximitat, de confiança i ens identifica com a poble», ha manifestat el regidor de Cultura, Alfred Aranda.

La finalitat d’estos premis és reconèixer i guardonar l’ús del valencià que fan els comerços i les empreses de la nostra ciutat en la retolació, la documentació administrativa, el marxandatge, les xarxes socials, etc. S’hi podran presentar, doncs, totes les persones físiques o jurídiques legalment constituïdes que desenvolupen una activitat comercial, de restauració i serveis en establiments ubicats a Alzira.