Leandro Sagristà guanya el XXII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil

Ximo Cerdà guanya el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre

 

Ja és públic el nom dels guanyadors dels guardons juvenil, infantil i àlbum il·lustrat dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2017. El jurat ha decidit premiar Leandro Sagristà amb el XXII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil, per l’obra El misteri de la Casa Folch, i Ximo Cerdà amb el XXII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, per Un mocador de pirata. Així mateix, el jurat del Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna ha decidit declarar desert el guardó.


El jurat del XXII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil –dotat per la Fundació Bancaixa amb 16.000 €–, format per Ramon Ferrer, Gonçal López-Pampló, Alicia Martí, Bernat Santabasilisa i Silvestre Vilaplana, ha destacat  que l’obra és «una intriga molt ben construïda, que recrea amb gran encert motius literaris com la casa encantada o la colla de joves investigadors, amb referències al passat recent»El misteri de la Casa Folch narra la història de Marc, un jove que sempre ha sentit fascinació per la Casa Folch, una antiga construcció de la qual s’expliquen un munt d’històries extraordinàries. Disposat a esbrinar què s’amaga en realitat darrere les xafarderies de la gent, i de la mà d’uns inesperats companys d’aventura, s’endinsarà en una recerca que el portarà a descobrir els misteris ocults d’un indret que sembla arrossegar una maledicció centenària.

 

Leandro Sagristà (Barcelona, 1975) es va llicenciar en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona i actualment és professor de llengua i literatura a l’Institut Maria de Bell-lloc, de Bigues i Riells. Compagina la tasca com a professor amb la passió per l’escriptura i ha publicat diversos poemaris i novel·les. Amb Ànimes negres va guanyar el II Premi Vila de Teulada de Narrativa Juvenil.

 

Un mocador de pirata, de Ximo Cerdà, ha sigut l’obra escollida pel jurat del XXII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre ‒format per Bernat Bataller, Beatriu Cajal, Carles Cano, Immaculada Cerdà i Aida Ginestar‒, guardó dotat amb 3.000 € per Edicions Bromera, per «abordar un tema delicat, com és el de la malaltia, des de l’humor i la desimboltura». En aquest relat, Lluc Sicluna descobreix una sèrie de fenòmens estranys i sospitosos a la seua llar: son pare ja no s’acaba les porcions de pizza i deixa d’anar a recollir-lo a l’eixida del col·legi. Quan el iaio Ramon es presenta a casa dient que ve a passar una temporada per a ajudar-los, les pitjors sospites de Lluc es veuen confirmades. Allà hi ha un misteri i ell està decidit a esbrinar quin és.

 

Ximo Cerdà (Xàtiva, 1975) és enginyer en Telecomunicació, doctor en Electrònica i llicenciat en Ciències Físiques. És professor titular a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Telecomunicació de la Universitat Politècnica de València. Addicionalment, desenvolupa una notable activitat literària que ha estat reconeguda en nombrosos premis i certàmens. Ha publicat obres de teatre, narrativa infantil i narrativa juvenil.

El jurat del Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre també ha volgut recomanar la publicació de dues obres més presentades a concurs: La maledicció de Minerva i Furts.

D’altra banda, el jurat del II Premi Internacional Enric Solbes d’Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna –format per Anna Ballester, Toni Cabo, Diego Gómez, Josep Gregori i Rosa Mengual–, ha decidit declarar deserta aquesta edició del guardó.


Tot i que els veredictes es donen a conéixer hui divendres, 3 de novembre, els guanyadors de les modalitats infantil i juvenil rebran el trofeu dissenyat per Manuel Boix el pròxim 10 de novembre, durant el transcurs de la tradicional gala de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira, juntament amb els guardonats de la resta de categories: el XII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira ‒el veredicte del qual es va fer públic el passat 27 d’octubre‒, que rebrà Pepa Juan, per Acompanya’m en la nit; el XXIX Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira –dotat amb 16.000 € per l’Ajuntament–; el XXIII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General –que la Universitat de València patrocina amb 12.000 €–; el XIX Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –dotat per aquesta entitat amb 8.000 €–, i el XII Premi de Poesia Ibn Jafadja –patrocinat per la UNED amb 5.000 €