Els Voltants

CREU COBERTA, PONT DEL RIU VERD, VIA AUGUSTA i CAMÍ DE SANTIAGO DE LLEVANT. CV-42. Alzira-Algemesí, creu de terme (BIC), d’estil goticomudèjar, restaurada en 1962. A pocs metres, en l’antic camí de València, està la senda de la Via Augusta i un fragment de la calçada. És el mateix traçat del Camí de Santiago de Llevant. Al costat es troba el Pont de Carles I sobre el Riu Verd.

COTONERA. Magatzem de taronges d’estil modernista construït en 1912. Més tard va ser una fàbrica de filatures i hui en dia és una sala de banquets.

MUNTANYETA DE SANT SALVADOR I REIAL SANTUARI DE SANTA MARIA DEL LLUCH. El temple, que els alzirenys van erigir entre 1927 i 1966 en honor de la patrona de la ciutat, s’alça en el cim de la muntanyeta de Sant Salvador, balcó natural de la Ribera. El 2009 ha sigut agregat a la Basílica de Santa Maria la Major de Roma. En la part central del presbiteri de l’església s’ubica el cambril on es custodia la Mare de Déu titular. L’escultura va ser tallada per l’escultor valencià Antonio Ballester en 1940 en substitució de l’antiga icona desapareguda durant la Guerra Civil. En l’esplanada hi ha una creu monumental de ferro de 1901, i a un costat de l’edifici el monument a Vicente Blasco Ibáñez.

El Paratge Natural Municipal de la Murta i la Casella, un lloc de visita obligada per als amants del senderisme.

VALL DE LA MURTA, RUÏNES DEL MONESTIR (BIC) I PAS DEL POBRE. Exuberant paratge de boscs frondosos, on es troben les històriques ruïnes del monestir Jeroni de la Mare de Déu de la Murta. Les obres de l’antic monestir es van iniciar el 1357 i es reprengueren el 1401, i va ser desamortitzat en 1835. De tot el conjunt destaca la torre dels Coloms. Al llarg de la seua història ha sigut meta de pelegrinatges, visitat per destacades personalitats. En el seu entorn, hi ha un casalot del segle XIX que té un bell jardí amb estany i la capella de la Mare de Déu; l’espai expositiu de l’almàssera, conté la premsa d’oli i una mostra temàtica dels jerònims; el pou de neu; l’ermita rupestre; l’aqüeducte i les basses. En la zona es pot practicar el senderisme en les rutes següents: PR-CV 334 la Creu del Cardenal; PR-CV335 el Cavall Bernat; SL-CV 81 Senda Botànica; SL-CV 82 Senda Històrica i el sender GR-236 la Ruta dels Monestirs – Pas del Pobre, que unix els monestirs de Cotalba (Alfauir), Corpus Christi (Llutxent), Santa Maria de la Valldigna (Simat), Santa Maria d’Aigües Vives (Carcaixent) i la Murta.

VALL DE LA CASELLA. Es troba entre les serres de la Murta i la de les Agulles. La vall es caracteritza pels seus espectaculars relleus muntanyosos on s’alternen els cims de les Agulles, les Creus i la Ratlla, amb els recòndits altiplans del pla del Barber i el pla de Simetes. Als seus atractius paisatgístics, de vistes impressionants de la costa i l’interior, se sumen nombroses fonts i la reserva de cérvols. A la Casella es pot arribar des d’Alzira seguint el PR-CV 303; recórrer els cims pel PR-CV 304 Pic de la Ratlla, i enllaçar amb el PR-CV 38.

VALL D’AIGÜES VIVES: S’emmarca entre la serra de les Agulles i les muntanyes del Realenc i del Convent. Des de temps antic l’Estret i el Portixol han sigut els passos naturals entre la Ribera i la Valldigna. En l’entorn s’emmarca el convent agustí d’Aigües Vives, el poble de la Barraca i els seus paratges, amb fonts, sendes i urbanitzacions. Tot això fa d’esta vall un lloc excepcional per al descans, a tan sols 15 minuts de la platja.