Interés Turístic Nacional

FALLES

Les 35 comissions falleres planten 70 monuments (grans i infantils) i compten com a ens coordinador amb la Junta Local Fallera, les gestions de la qual van aconseguir per a la festa el reconeixement de Festa d’Interés Turístic Nacional en 2005.

Exercixen una activitat cultural al llarg de l’exercici anual que, en l’àmbit faller, finalitza amb la Cremà dels monuments la nit de Sant Josep. El principal atractiu de les falles consisteix que són un important vehicle d’integració social en la ciutat d’Alzira.

Destaquen pel seu caràcter multitudinari la Cavalcada de disfresses, la Crida des del balcó principal de l’Ajuntament, el lliurament de premis, l’Ofrena de flors a la Mare de Déu del Lluch i la desfilada de pasdobles.

És important el volum de publicacions històriques o sobre temàtica alzirenya que patrocinen les comissions, així com el concurs anual de teatre en valencià amb adaptacions notables, tant de sainets clàssics valencians com del millor teatre d’avantguarda, en representacions que van a càrrec dels quadros de teatre d’aficionats formats per les pròpies comissions.

Adquireixen, igualment, gran rellevància les presentacions falleres que es fan principalment en el Gran Teatre de la ciutat, des de novembre fins a febrer. Una mostra de la qualitat dels monuments fallers pot apreciar-se en el museu de la Festa, on poden admirar-se obres d’artistes alzirenys consagrats.

Però, sobretot, la millor manera d’assaborir l’aroma de pólvora i bunyols és acostar-se a Alzira els dies grans de la festa, del 16 al 19 de març, i viure en directe el dia i la nit fallera en casals i revetlles obertes al visitant fins ben entrada la matinada.